Wat is logopedie?
Logopedie is de paramedische zorg rondom taal, spraak, stem, gehoor en slikken. Logopedie richt zich op het verbeteren en herstellen van het vermogen tot communiceren van de cliënt. Logopedisten zijn er voor de behandeling van problemen in de communicatie, met name: stem, spraak, taal en gehoor. Het behandelen van eet en drink problemen behoort ook tot het werkgebied van de logopedist. Naast therapie, houden logopedisten zich ook bezig met voorlichting, preventie en onderzoek.
Wanneer is logopedie nodig?
Bij problemen met taal, spraak, stem, gehoor en slikken is het advies om contact op te nemen met een logopedist. Geen enkele klacht is hetzelfde en per cliënt kan een klacht anders ervaren worden. Om Logopedie in te zetten wordt dus eerst gekeken naar de ernst van de klacht of hoeveel last de cliënt ervan ervaart. Dat kan verschillend zijn per werkgebied.
Problemen met taal, spraak, stem, gehoor en of slikken kunnen verschillende oorzaken hebben. Hierdoor ziet een logopedist dan ook personen van alle leeftijden. Denk bijvoorbeeld aan te vroeg geboren baby’s (prematuren) of baby’s met een schisis die hulp nodig hebben bij het drinken of slikken. Ook bij kinderen in de groeifase kunnen er problemen ontstaan bijvoorbeeld bij de ontwikkeling van de spraak en taal. Verder kunnen er bij neurologische aandoeningen zoals een beroerte logopedische problematieken ontstaan. Ook kunnen seniore burgers door ouderdom of dementie te maken krijgen met logopedie omdat ze nu minder snel op de juiste woorden komen of dat ze minder goed hun voeding wegkrijgen.
Soms kan aanleg ook een rol spelen bij logopedische problematieken, zoals bij stotteren of leesproblemen. Klachten op een ander gebied, zoals gedragsproblemen, kunnen invloed hebben op de taal. Dit heeft weer gevolgen voor het leren op school en de sociale ontwikkeling. Bij bepaalde (Chronische) ziekten, zoals astma of de ziekte van Parkinson, maakt logopedie ook deel uit van de behandeling.